De hoofddoek als modeaccessoire

De hoofddoek als modeaccessoire 

Zodra er over moslima’s wordt gepraat, valt al snel het woord ‘hoofddoek’. Vaak wordt dit woord direct gevolgd door uitspraken als: ‘onderdrukking’, ‘uiting van geloof’ of ‘verplichting binnen de Islam’. De hoofddoek is inderdaad belangrijk als geloofsuiting binnen de islamitische religie, maar daarnaast is het ook een modegevoelig kledingstuk.
Er wordt vaak g
edacht dat mode en religie niets met elkaar te maken hebben, maar niets is minder waar. In islamitische kringen kun je er net zo goed modieus als onmodieus uitzien. Voor veel moslimvrouwen is de hoofddoek niet alleen een manier om de haren op een juiste manier te bedekken, het is voor hen ook een belangrijk modeaccessoire. Hoofddoeken worden in alle denkbare kleuren gedragen, gemaakt van allerlei soorten stoffen en bedrukt met verschillende patronen. Waar westerse vrouwen een handtas of een sjaaltje dragen om de toon van hun outfit te zetten, zo gebruiken veel moslima’s daar hun hoofddoek voor. Dat Islamitische vrouwen zich bescheiden moeten kleden, wil niet zeggen dat ze er niet tegelijkertijd mooi uit kunnen zien.

Verschillende hoofddoeken
Natuurlijk is de hoofddoek niet alleen bedoeld om ‘een outfit op te leuken’. Sommige, meer behoudende moslima’s dragen meestal een hoofddoek in neutrale kleuren als zwart, bruin of wit. Toch is de hoofddoek voor moslima’s van vooral jongere generaties iets om veel zorg en aandacht aan te besteden. In veel moslimlanden zijn er hoofddoeken te kust en te keur, maar in westerse landen als Nederland kopen moslima’s meestal sjaals om als hoofddoek te gebruiken. De HEMA heeft echter sinds kort een assortiment aan hoofddoeken in de schappen liggen. Misschien zal dit nog wel bij meer winkels in Nederland gaan gebeuren...
Er zijn talloze manieren om een hoofddoek te dragen. Natuurlijk zal een moslima uit Marokko haar hoofddoek waarschijnlijk anders omdoen dan een islamitische vrouw uit Indonesië, maar de mode heeft wel degelijk invloed op de dracht.


Op internet en youtube zijn filmpjes te vinden waarin manieren om een hoofddoek om te knopen worden uitgelegd en voorgedaan. Ook worden er op sites vaak modetips gegeven en kunnen moslima’s ideeën halen van facebookpagina Hoofdboek.  De vorm van je gezicht kan invloed hebben op de manier waarop je het best je hoofddoek kunt dragen (zie de afbeelding hierboven). Bovendien dragen veel moslima’s hun hoofddoeken op de origineelste manieren. Soms hebben ze bijvoorbeeld de stof voor op hun hoofd vastgeknoopt, zodat er een gebloemd effect ontstaat. De kleuren of het materiaal van de hoofddoek kunnen matchen met de outfit die iemand draagt.


Islamtische mode
Er
worden in oosterse landen steeds meer Islamitische modeshows gegeven. Annelies Moors, professor aan de Universiteit in Amerstam, deed onderzoek naar mode in Islamitische landen. ‘Begin jaren negentig werden de eerste Islamitische modeshows gegeven in Turkije. Tegenwoordig zijn is islamitische kleding in de meest uitbundige vormen te bewonderen in Maleisië, Indonesië en Iran,’ zegt ze.

Invloed op de Nederlandse mode
Zoals je ook in het krantenartikel uit Trouw kunt lezen op onze site, hebben (vooral jonge) moslimvrouwen invloed op de mode in Nederland. Moslima’s dragen graag vrouwelijke kleding, het liefst met een mooi uitgesneden taille, soepele stoffen met soms kraaltjes en plooien. Mooi materiaal is erg belangrijk, en waar Nederlandse vrouwen eerst kijken of een kledingstuk wel mee kan in de bonte was, is dat voor veel islamitische vrouwen minder belangrijk. De praktische kleding die Nederlandse vrouwen vaak aantrekken, krijgt langzaam maar zeker gezelschap van de vrouwelijke kledingstijl die veel modebewuste moslima’s hebben. En modebewuste autochtone vrouwen gaan hier vanzelf leuke ideeën vandaan halen.


 

Maak jouw eigen website met JouwWeb