Positie vrouw

De vrouw en haar positie binnen de Islam

In vele culturen staat de vrouw niet gelijk aan de man. Kijk naar de Hindoes, waar de vrouw zich dag en nacht in dienst moet stellen aan de man. Kijk naar het christendom, waar de vrouw als verachtelijk schepsel werd/wordt beschouwd, omdat ze, volgens het verhaal van Adam en Eva, de mens bewustzijn van goed en kwaad heeft geschonken. In het volgende stukje gaan we kijken wat de positie van de vrouw inhoudt bij de Islam.

'De mannen en vrouwen die zich [aan God] hebben overgegeven, de gelovige mannen en vrouwen, de onderdanige mannen en vrouwen, de oprechte mannen en vrouwen, de geduldige volhardende mannen en vrouwen, de deemoedige mannen en vrouwen, de mannen en vrouwen die aalmoezen geven, de mannen en vrouwen die vasten, de mannen en vrouwen die hun schaamstreek kuis bedekt houden, de mannen en vrouwen die God veel gedenken, voor hen heeft God vergeving en een geweldig loon klaargemaakt.' [Koran 33:35]

Deze beroemde passage uit de Koran geeft aan dat mannen en vrouwen dezelfde plichten hebben en tot dezelfde trouw in staat zijn, maar zijn man en vrouw voor de Islam wel gelijk? Ze worden niet gelijk behandeld, maar betekent dat dat ze ook echt niet gelijk zijn? De Koran stelt dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, maar andere plichten hebben. Zo is de man verantwoordelijk voor de vrouw. Hij moet haar financieel kunnen onderhouden, ook moet hij haar liefde geven en verdraagzaam zijn.

Door deze verantwoordelijkheid wordt de man gezien als hoofd van het gezin, wat in onze maatschappij is opgevat als dominant tegenover de vrouw. Dat is niet het geval, de vrouw heeft ook macht in het gezin. Ten eerste heeft ze haar sierraden om te beschermen, ten tweede neemt ze de verantwoordelijke taak op zich de kinderen op te voeden. Werken doen de meeste moslima's niet. Het is immers de taak van de man het gezin te onderhouden. Toch hebben steeds meer islamitische vrouwen in bijvoorbeeld Nederland een baan.

Er wordt gedacht dat de vrouw binnen de Islam als bezit gezien wordt, als erfenis, maar in werkelijkheid krijgt de vrouw een erfenis van Allah, namelijk haar eigenschappen en sierraden.

De Koran zegt er het volgende over:
"O, jullie die geloven, het is u niet toegestaan vrouwen tegen hun wil te erven." (Surah 4 :Ayah 19)

Uit dit stukje kan men opmaken dat de vrouw rechten heeft waardoor zij zich niet in de schaduw van de man bevindt. De rechten van de vrouw binnen de islam zijn als volgt: 

  • Recht en de plicht op onderwijs
  • Recht op privébezit
  • Recht op werk
  • Recht op gelijke beloning voor gelijke daden
  • Recht op meningsuiting en gehoord worden
  • Recht op voorziening van behoeften door de man
  • Recht op onderhandeling over het huwelijk op basis van zelfbeschikking
  • Recht op echtscheiden
  • Recht op behoud van eigen geld
  • Recht op seksuele bevrediging van haar echtgenoot
  • Recht op voogdij over de kinderen na echtscheiding
  • Recht op weigering van een huwelijk dat de vrouw niet aanstaan

Binnen de huidige Nederlandse maatschappij wordt er veel gesproken over de positie van de moslima ten opzichte van de man. Meestal staat dit onderwerp dan in een negatief licht. Men stelt dat de islamitische vrouw wordt onderdrukt en als mindere wordt behandeld.

Het contrast tussen Islamitische en autochtoon-Nederlandse gezinnen is er, dit is waarschijnlijk de reden dat het voorgenoemde beeld ontstaan is. Een beeld waar iedereen weer een eigen mening over kan vormen.